Mleko sojowe i krowie: moje porównanie

Nikt z nas nie powinien mieć wątpliwości co do tego, że powszechne dzisiaj mleko krowie ma swoje zdrowsze zamienniki, które niekoniecznie muszą być kosztowniejsze. Jakkolwiek w osiedlowych sklepach nie znajdziemy jeszcze z łatwością mleka migdałowego albo ryżowego, w odpowiednich sklepach ze zdrową żywnością można je już dostać bez trudu. Oczywiste jest jednak pytanie, po co w ogóle zmieniać to, do czego jesteśmy przyzwyczajeni?

  • Prawdopodobnie najpowszechniejszym zamiennikiem krowiego jest mleko sojowe. Polecane jest ono przede wszystkim weganom oraz osobom z nietolerancją laktozy. Jeśli chodzi o zalety, jest ono przede wszystkim znacznie bardziej sycące niż przeciętne UHT, dostępne w każdym sklepie.
  • Kolejną kwestią wartą poruszenia jest fakt, że białko sojowe jest białkiem pełnowartościowym. Doskonale sprawdza się wobec tego w przypadku osób uprawiających aktywność fizyczną oraz tych, którym zależy na szybkim zbudowaniu masy mięśniowej.
  • Na pewno wiele osób będzie także zainteresowanych faktem, że mleko sojowe zawiera potas, będący elektrolitem, który wspomaga w działaniu układ mięśniowy oraz serce.
  • Jestem przekonany, że do zalet można także zaliczyć smak. Jakkolwiek różnica nie jest zbyt wyraźna, bez wątpienia jest to pewnego rodzaju nowe doświadczenie, którego warto spróbować.

Faktem jest, że spotkałem się już z wieloma negatywnymi komentarzami osób, które twierdzą, że takie produkty, jak mleko sojowe w proszku albo mleko orkiszowe to fanaberie i zupełnie zbędny wynalazek. Jednak moim zdaniem sytuacja wygląda zgoła inaczej. Czyż wymienione powyżej zalety alternatywnych rozwiązań nie są wystarczające?
Chociaż większość konsumentów nie przywiązuje do tego wagi, Ty możesz być przecież osobą, która wprowadzi pewnego rodzaju ewolucję żywieniową w rodzinie, zapewniając swoim domownikom takie produkty, które będą nie tylko sycić, ale także zapewniać odpowiednie zdrowie dla organizmu. Wszak ani mleko ryżowe, ani żadne inne BIO mleko nie są tak drogie, by ich nie spróbować.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *